Kategoriler

Hakkımızda

Sosyalist Alternatif’ten Birlik’e 25 Yılın Birikimi

Sosyalist Alternatif (SA), devrimci marksist ‘aylık’ politik dergi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (‘birinci’ ÖDP) içinde aynı adla yer alan devrimci marksist çevre tarafından, 1997 yazından itibaren, Özgürlük ve Dayanışma İçin Sosyalist Alternatif adıyla yayınlanmaya başladı. Editörlüğünü Yurdaer Erkoca ve Hasan Basri Karabey‘in, Yazıişleri Müdürlüğü’nü Eylem Tuna Turunç‘un (3. sayıdan itibaren Çağla Oflaz) üstlendiği derginin yazarları arasında, Ergin Yıldızoğlu, Murat Nişancıoğlu, Sevil Kurdoğlu, Erkan Doğan, Çetin Önder, Onur Doğulu, Sema Kaya, Bedii Turunç, Barış Kınık, Zafer Ülger gibi isimler vardı.A-4 ebadında, renkli kuşe kapak, birinci hamur kağıda ve 36 sayfa basılan derginin ortalama tirajı 2500 ve satışı ise 1000-1500 civarındaydı.

Dergi’nin birinci sayısı, “Savaş Durdurulmadan, Çeteler Dağıtılmadan, İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü Sağlanmadan, Emeğin Hakkı Alınmadan Demokrasi Kazanılamaz” başlığı ile Temmuz 1997‘de, ikinci sayı Ağustos-Eylül 1997‘de, üçüncü sayı Ekim 1997‘de, dördüncü sayı Şubat-Mart 1998‘de, beşinci sayı Mayıs-Haziran 1998‘de ve altıncı sayı Kasım 1998‘de yayınlandı. Bu seride toplam altı sayı çıkarıldı.

ÖDP’den Tasfiye ve ‘yeni seri’

28 Şubat, İmralı, Tecrit süreçlerinin ÖDP’yi içine düşürdüğü kriz ve tartışmalar, Sosyalist Alternatif çevresinde de karşılık buldu.

ÖDP’deki tasfiyeler sürecinde takınılması gereken tutum konusundaki anlaşmazlıklar ve Kürt hareketine yaklaşım konusundaki perspektif farklılıkları Sosyalist Alternatif’i ayrışma noktasına getirdi. Çevre ikiye bölündü.

Çevrenin bir bölümü daha sonra Sosyalist Emek Hareketi (SEH) adını alacak “Ekmek ve Gül Platformu”na katılırken, diğer bölümü daha sonra Sosyalist Demokrasi Partisi’ne (SDP) dönüşecek Sosyalist Eylem Platformu (SEP) çalışmaları içinde yer aldı.

Ayrılık döneminde kısa bir süre iki Sosyalist Alternatif dergisi birden yayınlandı. SEH içinde yer alan çevre 1 sayı daha çıkarıp derginin yayınına son verirken, SEP içinde yer alanlar, “Eşitlik ve Özgürlük İçin Sosyalist Alternatif” adıyla derginin yayınına yeni bir seriyle devam ettiler.

Editörlüğünü Hasan Basri Karabey‘in Yazıişleri Müdürlüğü’nü S.Cumhur Karahan‘ın üstlendiği yeni seride Erkan Doğan, Sema Kaya, Onur Doğulu, Çetin Önder, Barış Kınık, Cumhur Yörük, Kadim Fırat gibi isimlerin yazıları yer aldı.

Birinci sayısı eski formatta 36 sayfa olarak, Mayıs 2000’de yayınlanan yeni seri Sosyalist Alternatif‘in ikinci sayısı 24 sayfa yayınlandı (Ocak 2001).

Temmuz 2001‘de, “IMF Hükümeti İstifa, Emek Güçleri İktidara” başlıklı bir özel sayı çıkarıldı.

Olanaksızlıklar yüzünden 1 Aralık 2001’den itibaren dergi, 8 sayfalık bültene dönüştürülerek Sosyalist Alternatif Bülten adıyla yayınlanmaya başladı. Bu haliyle iki sayı daha (Aralık 2001 ve Ocak 2002) çıkarıldı. İkinci sayıda Bülten’in yanısıra “Kırmızı Şemsiye” adlı 4 sayfalık bir özel ek verildi.

Sosyalist Alternatif’e dava ve beraat

2002 yılında Sosyalist Alternatif Bülten’in 1. Sayısında yer alan “Emperyalizmin Gerçek Yüzünü Herkesten Çok Kürtler Tanır” ve “Sabah’a soruyoruz: Yoksa Siz Siyonist misiniz?” başlıklı yazılardan ötürü İstanbul 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından toplatma kararı verildi. Yazıişleri Müdürü ve Editör hakkında 10 yılı aşan ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sorumlular yazıları savundular ve mahkeme beraatle sonuçlandı. Fakat uzun dava süreci olanaksızlıklarla birleşince dergi fiilen yayınına ara vermek durumunda kaldı.

Birlik Bültenleri

Eylül 2002’de Sosyalist Demokrasi Partisi kuruldu. Sosyalist Alternatif, SDP’nin kuruluş sürecinde aktif rol üstlendi, devrimci marksizme açık bir programatik zemin ve demokratik-çoğulcu bir hukuk oluşturulması için çabaladı.

SDP’nin kuruluşunun hemen öngünlerinde Sosyalist Alternatif’in bileşenlerinden biri olduğu Devrimci Marksist Birlik Grubu bir parti grubu olarak kuruluşunu ilan etti.

Bunu izleyen günlerde SDP’nin çoğulcu parti tüzüğünün parti gruplarına tanıdığı parti içi yayın çıkarma hakkı kullanılarak, Birlik Bültenleri yayınlanmaya başladı. Toplam dört sayı basılan bu bültenlerin birinci (Eylül 2002) ve ikinci sayısı (Kasım 2002) 2, üçüncü (Mart 2003) ve dördüncü sayısı (Haziran 2003) 16 sayfaydı.

SDP ve Birlik Grubu içinde yaşanan tartışmalar nedeniyle dördüncü sayıdan sonra Birlik Bülteni‘nin de yayınına ara verildi.

Bu sitede Sosyalist Alternatif – Birlik Grubu‘nun bütün arşivi yayınlanacak.

14 replies on “Hakkımızda”

“A-4 ebadında, renkli kuşe kapak, birinci hamur kağıda ve 36 sayfa basılan derginin ortalama tirajı 2500 ve satışı ise 1000-1500 civarındaydı.”

yurtseverlerin sosyalist alternatif dergisiyle mi karıştırdınız?
tarihi çarpıtmadan yazın şunları.

Beğen

Yeni bir dönemin, başlangıcında umutlarımızı yenilediğimiz günlerin heyecanıyla merhaba diyor Faşizme Karşı Birleşik Cephe!

Şimdi biraz da umuttan söz etmenin vakti! Bu umut yarına olduğu kadar bugünümüze, en yakın dünümüze ve tarihimize aittir!

Doğrudur hep doğruları yapmadık, yanlışlarımız, eksikliklerimiz, yanılgılarımız da oldu. Ama kim inkâr edebilir ki bu ülkenin sokaklarını ‘aşk ve devrim yeniden’ diye kuşattığımız o güzel günleri, kim yok sayabilir, hangi şiirin, hangi şairin gücü yeter ki buna! Melih Pekdemir bir yazısında şöyle demişti, “Yanlışları ve yanılgıları biriktirmektir aşk yanlışlardan ve yanılgılardan, doğruları doğurtmaktır devrim…”

Evet, şimdi devrim zamanı! Şimdi yeniden devrim zamanı!

Marcos, EZLN‘nin mücadelesini anlatırken, ‘biz de içimizde, ruhumuzda yamalar taşıyoruz, kabuk bağlamış olduğunu varsaydığımız yaralar; en beklenmedik zamanlarda açılan yaralar’ derken, yalnızca Zapitistaları değil, Türkiye Devrimci Hareketi’nin nüvelerini ezilenlerin mücadelesini yürüten herkesin yüreğindeki yaraları da anlatır. Yamalı ve yaralı olsa da ruhumuz sarı zemin üzerine kırmızıyla işlenmiş, geleceği avuçlarına alan, yumruklu – yıldızlı bir bayrak gibi dalgalanmaya devam ederiz.

Ve şimdi, gün dönüyor! Olanca masumiyetiyle ve coşkusuyla tarih devrimci genç bir kuşağın ellerinde yeniden hayat buluyor, sokaklar, alanlar ısınıyor! Eylemlerin güzel gözlü çocuklarının gözleri ışıldıyor, ayaklarımız yerden kesilircesine arşınlıyor zamanı!

Bir umuttan söz ediyoruz, umut edilmemiş bir umuttan!

Herkese söz etmek, gittiğimiz her yere taşımak gerek şimdi bu umudu. Hayat da başka nasıl değişebilir ki! Kimileri de gözlerini umudumuza dikmiş ama ne mümkün; onlar ne umudu anlayabildiler ne hayatı ne aşkı ne de devrimi!

Şimdi geleceğe gülümseyen gözlerimizdeki inançla emekçi yoksul halkımızın acıları ile büyümeye, Filistin‘de taşlarla direnen çocukların öfkesini yüklenmeye, Aleksis’in gecelerindeki isyanı paylaşmaya şimdi tarihin akışını değiştirmeye…

Bir kez daha hayata, kavgaya, sokağa merhaba!

Faşizme Karşı Birleşik Cephe [FKBC]
http://fasizmekarsibirlesikcephe.blogspot.com/

Beğen

“Bu sitede Sosyalist Alternatif – Birlik Grubu‘nun bütün arşivi yayınlanacak.”

Ya böyle bir arşiv yok ya da tipik projecilerden birisiniz. İki güzel kelam edince herkesin size tav olacağını sanıyorsunuz. Baksana, en az bin adet satan bir gazeteymişsiniz de haberimiz olmamış. Reklamcı mısınız nedir, mükemmel sallıyorsunuz!

Beğen

Emperyalizmin boyunduruğu altında sömürüye,yozlaşmaya,çürümeye mahkum edilen bütün ezilen emekçi halkların ortak sınıf mücadelesini yükseltmesi için emeğin alınterinin kurtulması,baskıların son bulması ve insanca yaşam için tek kurtuluş yolu DEVRİM ve SOSYALİZMDİR.

ADALILAR ;Emperyalist politikalara,İMF dayatmalarına,post-modernizm’e karşı insanlığın kurtuluş bayrağıdır.

ADALILAR ;Parasız,bilimsel ve anadilde eğtim şiarıyla ezberci gerici ve paralı eğitime karşı gençliğin aydınlık gelecek bayrağıdır.

ADALILAR ;Emeğin kurtuluşu ve insanca yaşam için her türden hak gasplarına,iş cinayetlerine ve sınırsız sömürüye karşı işçilerin öncü bayrağıdır.

Önderimiz MAHİR ÇAYAN’ın tarihten aldığı mirası ve değerleri koruyarak sınıflar savaşında mevzilenmiş proleter devrimci unsurların anti-emperyalist anti-oligarşik anti faşist cephesini ören öncüsüdür.

ben ne şuralıyım, ne buralı,
adalıyım adalı,
ada’m ormanlıktır.
dostluk, yoldaşlık, mertlik ormanı,
bütün ada’mı kaplar.
erdemin güneşi, yirmi dört saat aydınlatır adamı
biz ada sakinleri bilmeyiz karanlığı.

YAŞASIN DEVRİM ve SOSYALİZM
KURTULUŞA KADAR SAVAŞ

iletişim : adalilar09@gmail.com

Beğen

MERHABALAR…
ANKARADA DAĞITIM SEKTÖRÜNDE HİZMETE YENİ GİRMİŞ OLAN DAĞITIM FİRMASIYIZ ÜRÜNLERİNİZİN ANKARA DAĞITIMLARINDA ÇÖZÜM ORTAGINIZ OLMAK İSTİYORUZ. SİZLERİDE REFERANSLARIMIZ ARASINDA GÖRMEKTEN GURUR DUYARIZ.
SAYGILARIMIZLA.

RASS DAĞITIM

Beğen

Yorum bırakın